Hvem får ledsmerter?

Der kan være mange årsager til, at du oplever smerter i leddene. Forskning viser, at der ikke er en enkeltstående årsag, men ofte flere.

  • Mænd og kvinder får stort set lige hyppigt ledsmerter. Der er dog forskel på hvilke led, der rammes. Mænd får oftest smerter i hofterne, mens kvinder oftere får smerter i knæ og fingre.

  • Ledsmerter opstår for de flestes vedkommende med alderen, men man ved ikke præcist hvorfor. Grundlæggende bliver led med alderen mere skrøbelige i takt med, at muskelstyrken er aftagende. Det sker, fordi langt de fleste ikke bruger deres led og muskler i samme grad som tidligere.

  • Ledsmerter hænger ikke nødvendigvis sammen med hårdt fysisk arbejde. Vedvarende og kraftig belastning af bestemte led gennem mange år udgør dog en risikofaktor.

  • En fejl i arvemassen kan medføre, at proteinet kollagen, som findes i blandt andet ledbrusk, ikke er så stærkt som normalt. Det betyder, at brusken hurtigere nedbrydes, hvorved der opstår smerter i leddene.

  • Hvis du belaster dine led med en betydelig overvægt gennem mange år, øges risikoen for ledsmerter i de vægtbærende led. Overvægtige har oftere ledsmerter i knæene end normalvægtige.

  • Mangel på motion giver svage muskler. Muskler støtter leddene, og derfor kan mangel på motion være en medvirkende årsag til ledsmerter.

  • Tidligere belastning af dine led i form af for eksempel et brækket ben eller en ledbåndsskade kan også være en årsag til, at du har fået smerter.

topRight
Tilmeld dig selvhjælpsprogrammet Aktiveled - MinPlan

– få gratis personlige anbefalinger til at mindske dine ledsmerter.
Tilmeld
Ledsmerter
kan lindres.

Læs om de forskellige behandlingsformer.
Panodil (paracetamol) – effektiv mod muskel-
og ledsmerter.
Se Her
Se Her