Hvordan påvirker ledsmerter dig?

Kroniske smerter kan være frustrerende og en stor psykisk udfordring, blandt andet fordi det kan være svært at acceptere, at skulle være plaget af smerter resten af livet. Mange reagerer ved at trække sig tilbage fra livet og fra andre mennesker, og mange kan føle sig modløse.

Smerter i sig selv kan fremkalde tilstande, der forstærker smerteoplevelsen. For eksempel kan smerter forstyrre din nattesøvn. Og når du er tappet for energi, føles smerterne endnu kraftigere. Smerter stresser både din krop og dit sind og kan virke forværrende på smerter.

At leve med smerter
Det er af yderste vigtighed, at du føler, at du kan håndtere dine smerter, så du genvinder kontrollen over din tilværelse. Når du har dage uden smerter, får du det bedre, og du kan holde dig i bevægelse – og det betyder meget for dit velvære både på kort og på længere sigt.

En ond cirkel af smerter
De kroniske smerter kan have stor betydning for din livskvalitet, og du kan hurtigt komme ind i en ond cirkel. Hvis du er ængstelig eller nedtrykt, fordi du måske spekulerer over, hvorledes smerterne vil udvikle sig, kan smerteoplevelsen forstærkes. Smerterne kan få dig til at føle, at dine handlemuligheder og din kontrol over tilværelsen er begrænset, hvilket igen kan øge oplevelsen af smerter.

Mange reagerer på smerterne ved at nedsætte aktivitetsniveauet. Man bliver forsigtig med at bevæge sig, når forkerte bevægelser kan udløse smerter. Det er forståeligt, hvis du forsøger at undgå at bevæge de ramte led, men du bør forsøge at vende udviklingen. For bevægelse og motion kan være den bedste vej til at klare hverdagen og bibeholde en god funktionsevne af dine led. Smertestillende medicin kan også være en løsning, hvis du vil bryde den onde cirkel, hvor smerter avler smerter.

Faktum er, at der er meget du selv kan gøre for at dulme smerterne og dermed bryde den onde cirkel, smerterne kan føre med sig. En god vej er at give sig i kast med de livsstilsændringer, som især Aktiveled.dk – Min plan giver dig hjælp til at komme i gang med.


topRight
Tilmeld dig selvhjælpsprogrammet Aktiveled - MinPlan

– få gratis personlige anbefalinger til at mindske dine ledsmerter.
Tilmeld
Ledsmerter
kan lindres.

Læs om de forskellige behandlingsformer.
Panodil (paracetamol) – effektiv mod muskel-
og ledsmerter.
Se Her
Se Her