Spørgsmål og svar

Hvordan hjælper vægttab på ledsmerter?

Selv et moderat vægttab kan lette dine led og mindske ledsmerterne. Undersøgelser blandt overvægtige med ledsmerter i knæet har vist, at et vægttab på 10 procent reducerer smerter og stivhed samt øger funktionsevnen i leddet med 28 procent. Ved at gå ned i vægt, kan du samtidig undgå at komme ind i en ond cirkel, hvor smerten tvinger dig til at være mere passiv, hvilket resulterer i flere kilo, som belaster leddene yderligere og igen forværrer smerten.

Hvordan ved jeg, om jeg er overvægtig?

Du kan afgøre, om du er normalvægtig eller ej ved at beregne dit såkaldte BMI (Body Mass Index). Det gør du ved at dividere din vægt med din højde gange din højde.

Regnestykket vil se således ud for en person, der vejer 80 kilo og er 1,70 m høj:

BMI = 80/(1,7 x 1,7) = 28

Find dit BMI. Har du et BMI på 18,5-24,9, er du normalvægtig. Et BMI på 25 eller derover betyder, at du vil have godt af at tabe dig. Det er især, når BMI når op på 30 og derover, at vægttab er vigtigt for sundheden.

BMI
kilde: Fødevarestyrelsen. Kostkompasset - vejen til en sund balance. København 2006.
Hvilken slankekur er bedst?

Aviser og tv beretter ofte om forvirrende nyt fra slankeforskningen. Men går man de forskellige kostråd efter i sømmene, er der sjældent så stor forskel på dem, som du måske tror.

Der er for eksempel bred enighed om, at du bør spise masser af grøntsager og holde igen med de søde sager. Og fælles for alle slankeprogrammer er, at hvis de virker, er det fordi, de fører til, at du spiser færre kalorier, end du forbrænder.

topRight
Tilmeld dig selvhjælpsprogrammet Aktiveled - MinPlan

– gratis personlige anbefalinger til at mindske
dine ledsmerter.
Tilmeld
Vi har udviklet nogle hjælpeværktøjer til dig med ledsmerter.
Panodil (paracetamol) – effektiv mod muskel-
og ledsmerter.
Tilmeld
Se Her